Om ravsmeden

Jens Peter Jensen

Om Ravsmeden

Jeg er født ( 1952), og opvokset i Sønderho på Fanø, og har så længe jeg husker tilbage altid, som såvel mine forældre som mine bedsteforældre, været grebet af den tiltrækningskraft der er ved at gå på jagt efter “Nordens Guld”. Er man først blevet bidt af denne form for jagt, skal der meget stærke kræfter til at afholde en fra at tage på stranden, når vind og vejr arter sig rigtigt. Når andre lytter til vejrmeldinger for at høre om temperaturer og nedbør, så er det vigtigste for mig altid at følge med i vindretninger, vindstyrker og ikke mindst have tjek på højvandstabellen, hvilket er det altafgørende for hvornår jeg må af sted.

Ravsmeden

Fanø er nok det sted i landet hvor der samles mest rav, og har derfor altid haft store traditioner for ravslibning. Allerede som barn tjente jeg en del lommepenge ved at sælge alt det rav jeg fandt, til de ravslibere der var her dengang, ligesom jeg nu er den der aftager hvad flere af ravsamlerne finder i dag.
Efter endt realeksamen fik jeg en uddannelse som telegrafist og fjernskriveroperatør i Flyvevåbnet, hvor jeg efter fire år, måtte bøje mig for længselen efter at komme hjem til strand, hav og alt det andet som Fanø har at byde på ( Det er ikke rart at sidde og svede en varm sommerdag på en veranda i Karup, og fundere over alt det man kunne have givet sig til – hvis man havde været derhjemme! ). Der var pludselig – trods et spændende job – ikke noget at stille op, hjemveen kunne ikke ignoreres, og min kone og jeg flyttede hjem, og jeg var så heldig at få arbejde og uddannelse hos byens Smed, hvor jeg nåede at være ansat i 23 år, med lidt buskørsel – såvel lokalt, som lidt turistkørsel til udlandet ind imellem.
Jeg blev også indlemmet i Brandvæsenet i 1973, og fungerer i dag som Leder af dette, hvilket har givet mig mange spændende oplevelser, og så er en af mine andre store hobbies, at tage ud med min guitar og underholde folk med lidt viser og sange.